Händelser i vardagen ger ofta idéer till berättelser

När man skriver böcker, studerar man omgivningen, människor, händelser, känslor med mera kanske lite mera ingående. Ofta relaterar karaktärer till någon i ens omgivning eller någon som gjort något som ger idéer till en karaktär. Händelser i vardagen kan gärna bli till en deckare, thriller eller en rolig historia. Det som hände mig i helgen var jag bara tvungen att skriva ner.  Delade den först med min kurskamrater på skrivarkursen men jag vill även dela med mig av den här.

Varsågoda, här är min ”Helgdeckare”

 Torsdag kväll

 Lite småstressad springer jag ner i garaget för att åka iväg och handla. En äldre man står och håller upp garageporten medan han nervöst sneglar på sin klocka. Vårt bostadsområde har ett enormt underjordiskt garage med en stor garageport som öppnas automatiskt när man vill ut, men om man ska in måste man låsa upp med nyckel eller en fjärrkontroll.
Medan jag backar ut bilen och kör mot utgången sneglar mannen ännu nervösare mot mig och sen på klockan medan hela tiden rör sig så att garageporten inte går igen. Jag funderade lite på vad han höll på med, men i vardagsstressen reflekterade jag inte mera över det efter att jag kört ut ur garaget.

Tillbaka efter handlingen bär jag upp, vad som känns som ett ton matkassar, från garaget och in genom källaren. När jag går genom cykelrummet muttrar jag högt för mig själv och undrar när den före detta grannen, låt oss kalla honom Lars, äntligen ska komma och hämta alla sina cyklar, han flyttade ju för flera veckor sedan. Cyklarna står i vägen när man kommer med matkassar, speciellt när man är en stressad mamma.

Fredag kväll

 Efter att ha kört barn fram och tillbaka till olika aktiviteter och äntligen, när klockan är över tio, kan och njuta ett glas vin, går jag ner i källaren för att hämta upp en flaska vin. Jag reflekterar över att sonens sparkcykel står i trapphuset och att jag borde bära ner den i cykelrummet för annars är det säkert någon granne som klagar. Men trött som jag var, tänkte jag att det gott kan vänta till imorgon.

Lördag kväll

 Hänger tvätt och går sen in i vårt hobbyrum, som är intill cykelrummet, för att starta avfuktaren. Hobbyrummet har enormt hög luftfuktighet vilket inte är så trevligt varken för våra saker vi har där, eller när man ska träna (vi har inrett det som fitness- och hobbyrum). Av någon anledning kikar jag in i cykelrummet när jag ska gå tillbaka och ser att min samt Lars cyklar är borta, även min cykelhjälm är försvunnen. Vad är nu detta? Har han tagit min cykel med sig av bara farten?
Jag springer upp och ber sonen kontakta Lars son, de går i samma klass, för att fråga om de tagit med min cykel av misstag. Svaret är nej.   Men ungdomar, det har inte alltid så mycket koll, tänkte jag och skriver ett meddelande till Lars och frågar samma sak.

Jag har inte hämtat mina cyklar ännu, tänkte göra det imorgon. Är alla borta?

 Ja, det är försvunna, även min hjälm. Ska vi ringa polisen?

  Jag måste, annars får jag inget tillbaka på försäkringen.

 Lars och hans barns cyklar är väldigt dyra, det är inte min, men den ser väldigt ny ut.

Jag ser på film med yngste sonen men kan inte riktig koncentrera mig. Tänker på vem som kan ha lyckats bära ut fyra cyklar utan att någon har sett något. Husen ligger väldigt tätt och det är alltid någon hemma i flera av lägenheterna. Funderar på den där äldre mannen igen som stod i garaget och diskuterar med sönerna om vad som kan ha hänt.

När jag går ner i tvättstugan för att hänga mera tvätt, kryper det lite i kroppen och jag tycker mig se inbrottstjuvar bakom varje krök eller tänker att det kanske gömmer sig någon bakom dörrar som är olåsta. Det dunkar i dörrar och knäpper i källaren. Snabbt är jag färdig i tvättstugan och rusar upp igen.

Det stormar ute, därför slog det i dörrarna, men när något konstigt har hänt blir allt lite läskigt. Ändå skriver jag en lapp till grannarna, att de måste sluta ställa upp porten och källardörren för nu har flera cyklar blivit stulna, som jag springer ner och tejpar upp på porten.

Filmkvällen med sonen fick avbrytas för vi var alldeles för okoncentrerade. Trist.

Söndag morgon

 Går ner för att hämta upp tvätten som förhoppnings torkat under natten. Lappen är borta! Lappen som jag hängt upp på porten är borta. Jag rusar ner till cykelrummet och, där står min cykel. Vad är nu detta? Skojar någon med mig?

Går till tvättstugan. Rummet bredvid tvättstugan var Lars källarförråd och på dörren sitter en lapp:

Lars cyklar står här inne.

  Jag öppnar dörren och ser alla cyklar. Men min hjälm är och förblir borta. Så lite mystiskt var det ändå.

 

2 reaktioner på ”Händelser i vardagen ger ofta idéer till berättelser

    1. Ja, en annan granne hade ställt undan cyklarna i ett källarförråd. 🙂 Han tyckte att de stod i vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *